17.06.2024

Ti: Piața europeană de transport rutier de marfă se va extinde cu 1,6% în 2024

Raportul European Road Freight Transport 2024 de la Transport intelligence (Ti) arată previzouni de creştere redusă, dar prognozele privind parametrii macroeconomici par să se schimbe în sens pozitiv.

În 2023, piața europeană de transport rutier de marfă valora 424.200 de milioane de euro. Piața s-a contractat cu 2,1% în termeni reali în 2023 (-5,8% nominal), în mare parte din cauza încetinirii Europei de-a lungul anului și a condițiilor macroeconomice dificile. 2023 a prezentat un peisaj provocator caracterizat de condiții macroeconomice globale adverse. Raportul evidenţiază şi faptul că DB Schenker a continuat să-și mențină locul de lider pe piața europeană de transport rutier de marfă, cu venituri de 7,8 miliarde EUR în 2023.

Inflația ridicată și ratele dobânzilor au contribuit la reducerea cheltuielilor consumatorilor, exercitând o presiune descendentă asupra cererii de marfă pe tot parcursul anului. Deși zona Euro a reușit cumva să evite o recesiune în 2023, începutul lui 2024 rămâne moderat și se așteaptă o aterizare slabă pentru cea mai mare parte a Europei. Principala sursă pentru redresarea din 2024 va fi consolidarea cererii gospodăriilor ca urmare a îmbunătățirii veniturilor reale din creșterea mai mare a salariului nominal și dezinflație.

Perspectivele pentru piața europeană de transport rutier de marfă rămân modeste. Principalele riscuri negative ale prognozei pentru piața europeană de transport rutier de marfă includ o creștere a prețurilor la energie și criterii de creditare mai stricte, creșterea ratelor dobânzilor și inflația persistentă și mai volatilă, precum și cererea externă slabă.

Viki Keckarovska, Research Manager la Ti, spune: „Perspectivele pentru piața europeană de transport rutier de marfă rămân modeste, totuși previziunile privind parametrii macroeconomici par să se schimbe pozitiv. Aceste previziuni macroeconomice pozitive ar trebui să ajute la o previziune optimistă pentru activitatea de transport rutier de marfă în 2024 și ulterior.”

Piața europeană de transport rutier de marfă este estimată să revină la creștere în 2024, extinzându-se cu 1,6% în termeni reali (menținând prețurile și cursurile de schimb constante) pentru a ajunge la 431.110 milioane de euro.

Datele Ti arată că piața totală europeană a transportului rutier de marfă va înregistra un CAGR real de 2,1% între 2023 și 2028.

Studiul Ti privind starea logisticii rutiere de marfă 2024 arată că 78,7% dintre companiile de transport rutier de marfă se confruntă în prezent cu o presiune crescută asupra marjelor, pe măsură ce costurile cresc și cererea scade. Primele trei strategii de susținere a marjelor de profit includ investiții în tehnologie, îmbunătățirea utilizării vehiculelor, reducerea kilometrilor pe gol și oferirea de servicii noi cu valoare adăugată.


Sursă: logisticpost.ro