03.06.2024

CE avertizează: 16 ţări trebuie să modifice rapid taxele rutiere pentru camioane!

Comisia Europeană a emis un avertisment către 16 țări pentru că nu au modificat sistemul de taxare rutieră. În practică, acest lucru poate însemna accelerarea schimbărilor care vor afecta buzunarele transportatorilor, e de părere 40ton.net.

Se ştie că în Germania și Ungaria taxa de drum pentru camioanele diesel a crescut cu până la câteva zeci de procente ca urmare a introducerii unei taxe suplimentare pentru emisiile de CO2. În acest fel, se urmăreşte trecerea la camioanele cu motoare electrice sau pe hidrogen, care sunt complet scutite de această nouă taxă. Și tocmai în această idee emite acum Uniunea Europeană avertismentul său.

Fiecare țară UE a avut până la 25 martie timp să pregătească o nouă listă de prețuri, ținând cont de emisiile de CO2. Cu toate acestea, 16 țări au ignorat această cerință. Ele nu numai că nu au introdus o nouă listă de prețuri, dar nici nu au început să lucreze la ea. Este vorba despre Belgia, Bulgaria, Irlanda, Grecia, Croația, Spania, Italia, Cipru, Lituania, Letonia, Luxemburg, Malta, Portugalia, Slovenia, Slovacia și Polonia.

Odată cu avertismentul, s-au acordat acestor ţări două luni pentru a recupera arieratele. Prin urmare, lucrările la taxe noi, cel mai probabil mai scumpe, trebuie să înceapă cel târziu la mijlocul verii. Deci, în câteva săptămâni, vor fi aşteptate creșteri suplimentare ale taxelor în unele ţări şi introducerea taxelor în acele țări în care camioanele au călătorit anterior fără taxe de trecere.

În cazul în care vreo țară ignoră acest avertisment, ea va fi expusă unui proces din partea CE, care ar putea ajunge la Curtea Europeană de Justiție.


Sursă: logisticpost.ro